Παθολόγος Κιαγιά Μαρία
 
Νίκης & Απόλλωνος 1
105 57 Αθήνα, Σύνταγμα
(πλησίον μετρό)
 
Τηλέφωνο: 210-3315457
 
Κινητό τηλέφωνο 6980-500016
 
Ώρες λειτουργίας
 
 
 
 
 
 

Καρκινικός Πόνος

 
Αντιμετώπιση του χρόνιου καρκινικού πόνου

Άλγος γενικά

Η λέξη πόνος προέρχεται από το ρήμα παινώ-πένομαι, που σημαίνει ‘μοχθώ’ (εξ ου και επίπονος). Ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ως ιατρικό όρο που εκφράζει σύμπτωμα νόσου. Ο πόνος πιθανολογείται να είναι το πρώτο σύμπτωμα που δοκίμασε το ανθρώπινο είδος.

Στην αρχαία ελληνική γραμματεία ο Πόνος αναφέρεται ως ο γιος της Έριδας και ο εγγονός της Νύχτας και είναι η ποινή-τιμωρία των ανθρώπων οι οποίοι δέχτηκαν το δώρο της φωτιάς από τον τιτάνα Προμηθέα παραβλέποντας τη θεϊκή βούληση του Δία. Ο Προμηθέας πρόσφερε την φωτιά στους ανθρώπους όταν διαπίστωσε πόσο ανίσχυροι ήταν οι άνθρωποι απέναντι στη φύση.

Ο Επίκουρος έγραψε τον 4ο αιώνα π.Χ. ότι “όλα τα έμβια όντα απ' τη στιγμή της γέννησής τους απολαμβάνουν την ηδονή και αμύνονται στον πόνο από φυσικές αιτίες’. Ο ίδιος έπασχε από επώδυνες νόσους του στομάχου και τον νεφρών και είχε παρατηρήσει ότι ‘η απουσία του πόνου είναι η ουσία της ηδονής”.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μελέτης του Πόνου (International Association for the Study of Pain- IASP 1986), δίνει τον ακόλουθο ορισμό για τον πόνο: «Ο πόνος είναι μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία, που σχετίζεται με πραγματική ή δυνητική ιστική βλάβη ή περιγράφεται με τους όρους μιας τέτοιας βλάβης».

Ο ορισμός αυτός υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο πόνος είναι μία σύνθετη , πολυδιάστατη υποκειμενική εμπειρία, με συναισθηματική επένδυση, μία υποκειμενική αντίληψη που ενδεχομένως να μην δικαιολογείται από την παρουσία και την έκταση της νόσου.

Ως χρόνιος χαρακτηρίζεται ο πόνος που εμμένει πέρα των 3-6 μηνών ωστόσο ο ορισμός αυτός δε βρίσκει σύμφωνους όλους όσους ασχολούνται με τον καρκινικό πόνο και ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι 3 μήνες είναι περισσότερος από τον χρόνο που απαιτείται για να χαρακτηριστεί ο καρκινικός πόνος χρόνιος.

Ο καρκινικός πόνος εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους φόβους των καρκινοπαθών αλλά και της οικογένειά τους (με τον όρο οικογένεια ο Π.Ο.Υ. χαρακτηρίζει εκείνα τα άτομα που στέκονται δίπλα στον ασθενή και τον στηρίζουν στην πορεία της νόσου –όχι απαραίτητα άτομα που έχουν συγγένεια μαζί του ). Ο σωματικός πόνος επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τη φυσική αλλά και τη συναισθηματική και πνευματική κατάσταση του ασθενή. Είναι ένας απρόσκλητος και εξαιρετικά δυσάρεστος επισκέπτης σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής ενός ανθρώπου, σε μία περίοδο κατά την οποία διακυβεύεται η υγεία του.